همانطور که پیش از این گفتیم، رزومه، خلاصه و چکیدهای از سوابق کاری، تحصیلی و مهارتهای فردی شما است. در این مقاله قصد داریم انواع رزومه کاری را به شما معرفی کنیم.
انواع نمونه رزومه کاری
به طور کلی، اکثر مدیران منابع انسانی و گزینش معتقدند که ۴ روش برای رزومه نویسی وجود دارد:
- ترتیب زمانی
- عملکردی یا مهارتی
- ترکیبی
- هدفمند
رزومه ترتیب زمانی (Chronological Resume)
در این مدل از انواع رزومه تمرکز اصلی بیش از هرچیز بر تجربیات و سوابق کاری اخیر (عمدتا ۱۰-۱۵ سال گذشته) است. رزومه ترتیب زمانی مروری کوتاه و مختصر به مسیر حرفهای و شغلی شما دارد. در این قالب رزومه، سوابق شغلی به صورت فهرستوار و براساس ترتیب زمانی معکوس نوشته میشوند؛ یعنی اول، آخرین شغل نوشته میشود و به همین ترتیب براساس زمان به عقب میرود و شغلهای قدیمیتر نوشته میشود.
این نوع تاریخچه شغلی، سیر منطقی و شفافی از مسیر شغلی شما از گذشته تاکنون ارائه میکند. لازم به ذکر است که برای نوشتن سوابق میتوانید به هرگونه شغل تمام وقت، نیمه وقت، فریلنسری، مشاغل داوطلبانه، کارآموزی و هر نوع فعالیت حرفهای دیگر اشاره کنید.
هدف اصلی ترتیب زمانی این است که نشان دهد سوابق و تجربیات کاری که از گذشته تا به حال داشتهاید شما را برای موقعیت شغلی کاملا آماده کردهاند یا نه.
از آن جا که بسیاری از کارفرمایان و مسئولین استخدام، نمیتوانند زمان زیادی برای مطالعه رزومه کارجویان صرف کنند؛ رزومه ترتیب زمانی میتواند در کوتاهترین زمان، بیشترین و مفیدترین اطلاعات را در اختیار آنها قرار دهد.
رزومه ترتیب زمانی برای چه کسانی مناسب است؟
این نوع رزومه برای کسانی که مسیر شغلی ثابت، مستمر و بدون خلاء داشتهاند بیشترین کاربرد را دارد. همچنین قالب رزومه ترتیب زمانی برای کسانی که سابقه کاری نسبتا زیادی دارند مناسبتر است و برای افراد بیسابقه و تازهکار چندان پیشنهاد نمیشود.
توجه داشته باشید که در نوشتن ترتیب زمانی، تمرکز اصلی بر سوابق کاری ۱۰الی ۱۵ سال گذشته است و تجربیات کاری قبل از آن معمولا در این نوع رزومه نوشته نمیشود. در بسیاری از شرکت و سازمانها در کشورهای مختلف، رزومه ترتیب زمانی بهترین نوع برای گزینش و استخدام به شمار میرود.
رزومه عملکردی – مهارتی (Functional/Skills-based Resume)
یکی دیگر از انواع رزومه های کاری، عملکردی یا مهارتی است که به جای «زمان انجام سوابق کاری» بر «نوع تجربیات کسب شده» تمرکز دارد. درواقع در این مدل تمرکز اصلی بر تجربیاتی است که از پروژهها و مشاغل مختلف در مسیر شغلی خود کسب کردهاید.
برخلاف مدل ترتیب زمانی، در این نوع رزومه مهارتها و تجربیات کاری نوشته میشود که بیشترین ارتباط و تطابق را با موقعیت شغلی موردنظر دارند.
مدل عملکردی برای چه کسانی مناسبتر است؟
رزومه عملکردی – مهارتی بیشتر برای موقعیتهای شغلی مناسب است که نیازمند مهارتها و تخصصهای هدفمند و خاص هستند. همچنین این قالب رزومه برای کسانی که:
- فواصل بیکاری و خلاء شغلی داشتهاند
- زمینه شغلی خود را تغییر دادهاند و سوابق کاریشان ارتباط چندانی با موقعیت شغلی کنونی ندارد
- تازهکار و بدون سابقه کاری هستند
مناسبتر است.
اگر تازه فارغ التحصیل شدهاید و هنوز سابقه کاری چندانی ندارید میتوانید در این نوع رزومه به دورهها و کارگاههای آموزشی، مدارک و گواهینامههای مرتبط، دورههای کارآموزی و فعالیتهای داوطلبانه و دانشجویی اشاره کنید. با نوشتن مهارتها و توانمندیهای فردی مرتبط با موقعیت شغلی، به کارفرما نشان دهید که اگرچه سابقه کاری ندارید اما مهارتهای مورد نیاز را کسب کردهاید.
رزومه ترکیبی (Combination Resume)
رزومه ترکیبی همانطور که از نامش پیدا است، ترکیبی از دو نوع رزومه ترتیب زمانی و عملکردی است. در این نوع رزومهنویسی، تجربیات کاری، مهارتها و توانمندیهای فردی را با ترتیب زمانی سوابق کاری، ترکیب میکنید. رزومه ترکیبی یکی از متداولترین انواع رزومه است و برای اکثر کارجویان با هر نوع سابقه و تجربه کاری مناسب است.
چه کسانی بهتر است از رزومه ترکیبی استفاده کنند؟
برای افرادی که در رشتههایی مثل حسابداری، مهندسی، رشتههای علوم انسانی، ترجمه و تولید محتوا و برنامه نویسی در حال فعالیت هستند، این مدل کاملا مناسب است. در واقع، اگر نمیدانید از کدام نوع رزومه استفاده کنید و کدام رزومه مناسب وضعیت شماست، بهتر است از رزومه ترکیبی استفاده کنید.
رزومه هدفمند (Targeted Resume)
مدل هدفمند از آن دست رزومههایی نیست که یک بار بسازید و از آن به بعد برای همه موقعیتهای شغلی از همان رزومه استفاده کنید. طبیعتا در رزومه هدفمند، شما برای هر موقعیت شغلی، رزومهای اختصاصی مینویسید.
اگر شغل رویایی خود را در یک شرکت یا سازمان بزرگ و معتبر پیدا کردهاید، با رزومه هدفمند میتوانید شانس دیده شدن و دعوت به جلسه مصاحبه را بالاتر ببرید. برای نوشتن رزومه کاری، ابتدا لازم است آگهی استخدام موقعیت شغلی را با دقت بخوانید، شرح وظایف و الزامات شغلی را مرور کنید، در مورد شرکت یا سازمان و اهداف و زمینه فعالیتشان به خوبی تحقیق کنید و بعد از آن اقدام به نوشتن کنید.
البته نباید به هر قیمتی و با نوشتن اطلاعات نادرست، اغراق کردن یا دروغ گفتن در مورد تجربیات کاری خود، سعی در گرفتن شغل موردنظرمان داشته باشیم. بلکه باید تجربیات، سوابق کاری، مهارتها و تواناییهایمان را هدفمند و مطابق با اهداف آن سازمان مرتب کنیم و بیشتر به مواردی اشاره کنیم که برای آن موقعیت شغلی حائز اهمیت هستند.
رزومه هدفمند برای موقعیتهای شغلی خاص و رقابتی که درخواستهای زیادی برای آنها ارسال میشود گزینه بسیار مناسبی است.
کدام مدل متداولتر و کاربردیتر است؟
همان طور که در بالا توضیح دادیم هر نوع از رزومههای مذکور برای کارجویان خاصی مناسبتر است؛ بنابراین قالب رزومه را با توجه به شرایط انتخاب کنید. البته بسیاری از کارجویان، اصولا به دنبال رزومهای جامع و کامل هستند که برای اکثر موقعیتهای شغلی قابل استفاده باشد.
در این صورت، پیشنهاد ما ترکیبی از تمام انواع رزومه است. یعنی به صورت فهرستوار به سوابق کاری و تحصیلی خود اشاره کنید، سپس درباره تجربیات و مهارتهایی که کسب کردهاید توضیح بدهید و در آخر با کمی اصلاح و تغییر آن را برای موقعیت شغلی موردنظر ویرایش و سپس آماده کنید.
منبع