مشکلات فریلنسری در ایران (پارت 1)

فریلنسر

اگر در طول سال‌های گذشته پیگیر آگهی‌های کار بوده باشید با عنوان جدیدی مواجه شدید: همکاری به شکل دورکاری یا فریلنسینگ!

تصور کنید سال 1370 این آگهی را می‌دیدید، چیزی شبیه به سفر در زمان کرده بودید چرا که تا همین اواخر هم کسی نمی‌دانست مفهوم دورکاری چیست.

دورکاری، ترجمه غیردقیق از عبارت Freelancing است. فریلنسینگ را عموماً با عنوان کارمزدی و کار در خانه نیز خطاب می‌کنند. فریلنسر به سربازانی گفته می‌شد که با پرداخت پول برای یک کشور دیگر جنگ می‌کردند و امروزه به کسانی که به شکل دورکاری مشغول به کار هستند گفته می‌شود.

فریلنسینگ یا دورکاری یک شغل نیست بلکه نوعی قرارداد کاری است که در آن شخص به کارفرما قول می‌دهد، وظایف محول شده بر عهده‌اش را بدون حضوری دائمی و روزانه در مجموعه کارفرما که می‌تواند شرکت، سازمان یا اداره باشد، سر موقع تحویل بدهد. می‌توان گفت که فریلنسر یک نیروی اضافی در جایی دورتر از سازمان است.

همانند عنوانش که ناآشناست، جایگاه اجتماعی فریلنسینگ و فریلنسرها هم تا کنون ثابت و مشخص نشده است. با وجود اینکه در کشورهای توسعه یافته روز به روز بر تعداد نیروهای کار به شکل دورکاری افزوده می‌شود، در ایران هر روز اوضاع اجتماعی و همچنین درآمد برای دوستان دورکار بدتر و بدتر می‌شود.

از آنجا که با رشد فریلنسینگ در ایران مواجه هستیم و هر روز افراد بیشتری هستند که دوست دارند از شغل کارمندی استعفا بدهند و وارد کار به صورت آزاد کاری یا فریلنسری شوند، من به عنوان کسی که خودم هم سالهای زیادی به صورت فریلنسر کار کردم میخواهم در این مقاله نگاهی واقعی‌تر و فارغ از هر جانب‌داری بر اساس شرایط اجتماعی و اقتصادی ایران به مسئله اشتغال به شکل دورکاری یا فریلنسینگ داشته باشم.

 

 

ویژگی‌های دورکاری یا فریلنسینگ

فریلنسر کسی است که قراردادی لفظی یا حتی کتبی با کارفرمای خود برای همکاری به شکل دورکاری برای ساعات کاری نامشخص با هدف رسیدن به آنچه کارفرما مد نظر دارد، می‌بندد. این قرارداد بر اساس شرافت دو طرف اعتبار گذاری می‌شود. ویژگی‌های شغل دورکاری عبارت‌اند از:

متأسفانه در ایران، هیچ قرارداد رسمی با نیروی دورکاری تنظیم یا بسته نمی‌شود از این رو کارفرما به سادگی می‌تواند در پرداخت هزینه و حقوق دورکارها تخطی کند. هر چند این قاعده کلی نیست اما به دفعات زیاد در این سالها دیدم  که کارفرماهای زیادی بدون هیچ دلیل قانع کننده ای پول و حق و حقوق فریلنسر ها را پرداخت نمیکنند یا به دلایل غیر منطقی و سلیقه ای مبلغ زیادی را از دستمزد آنها کسر میکنند و یا به خاطر اینکه قراردادی ندارند و حس میکنند تعهدی هم ندارند و بی وجدان هم هستند حق و حقوق فریلنسر را میخورند و یک آب هم روش  ( که این نمونه را خودم چند سال پیش تجربه کردم ).

این در حالی است که نه سازمان کار و نه سازمان تأمین اجتماعی هیچ کدام، شغلی با قرارداد دورکاری یا فریلنسینگ را به رسمیت نمی‌شناسند. از این رو، شما تا زمانی که به شکل دورکاری فعالیت داشته باشید و قانون کار فعلی حاکم باشد، هیچ حق بیمه و سابقه کاری رسمی نخواهید داشت.

مدیریت زمان یک فریلنسر

ساعات کاری فریلنسر

ساعت کاری یک فریلنسر، دقیقاً مشخص نیست. زمان تحویل پروژه کارفرما تعیین کننده میزان ساعت کاری او است. دورکار می‌تواند تمام ساعت روز را به کار بر روی پروژه بگذراند و آن را زودتر از موعد تحویل دهد یا با تقسیم‌بندی روزانه، ساعت‌های خاصی را به انجام کار اختصاص دهد. این ویژگی، یکی از بارزترین خصوصیات کار به شکل دورکاری می باشد.

ساعات کاری منعطف که می‌تواند در عین آزادی عمل، باعث سستی و وقفه در کار شود.

اگر شما شخصیتی دارید که نمی‌توانید برای انجام کارهای خود برنامه‌ریزی کنید و عموماً دقیقه 90 دست به کار می‌شوید، مسلماً دورکاری برای شما نمی تواند انتخاب خوبی باشد. باید بدانید کسانی در دورکاری می‌توانند موفق شوند که از قبل توانایی مجبور کردن خودشان به کار کردن در هر ساعتی از روز را داشته باشند.

این افراد کسانی هستند که رأس ساعت معین، دست به کار می‌شوند و بر اساس برنامه‌ریزی قبلی، در زمان تعیین شده برای تحویل پروژه آن را به کارفرما می‌دهند. پس می‌توان گفت، دورکاری سبکی از زندگی است که شما باید بر اساس شخصیت خود آن را انتخاب کنید.

 

حقوق دریافتی

برخلاف قرارداد رسمی یا پیمانی که اکثراً در مشاغل سنتی و رایج به چشم می‌خورد، حقوق در قرارداد دورکاری، کاملاً بسته به پیشنهاد کارفرما و فریلنسر دارد. تجربه نشان داده است که عموماً کارفرماها برای کاهش هزینه، دست به استخدام نیروهای دورکاری می‌زنند، پس طبیعی است که میزان پرداختی آن‌ها برای این افراد از کسانی که به شکل قراردادی در مجموعه حضور فیزیکی دارند، کمتر باشد.

در ایران، هیچ معیاری برای سنجش حقوق و تعیین دستمزد به شکل دورکاری وجود ندارد. افزایش یا کاهش حقوق از یک کارفرما به کارفرمای دیگر برای دورکارهای ایرانی تقریباً عادی شده است. در این میان، افزایش شمار پیشنهادهایی با حقوق کم از سوی فریلنسرهای تازه کار، به کارفرماها باعث می‌شود که تجربه و همچنین توانایی‌های دور کارهای قدیمی‌تر نادیده گرفته شود.

اگر سری به یکی از سایت‌های استخدام فریلنسری بزنید، متوجه می‌شود که عموماً کارفرماها در تقابل قیمت کم پیشنهادی برای انجام پروژه‌ها با پیشنهاد قیمت بالا و تجربه زیاد دور کارها، دست به انتخاب گزینه با هزینه کمتر برای سازمان می‌زنند. این عامل باعث شده است که فریلنسرهای قدیمی‌تر از وضعیت کنونی گلایه‌ مند باشند.

در نظر داشته باشید، حقوق دریافتی در قرارداد دورکاری برای یک برنامه‌نویس کامپیوتری، می‌تواند به مراتب بالاتر از یک تولید کننده محتوا دورکار باشد. پس اگر دوست برنامه‌نویس شما از دورکاری اظهار رضایت می‌کند دلیل بر این نیست که شما به عنوان یک مترجم با رؤیای درامد بالا، دست به دورکاری بزنید.

اگر قرارداد شما دورکاری است چشمتان را روی دریافت پاداش، مزایا و همچنین عیدی هم ببندید مگر اینکه خوش شانس و کارفرمای خوبی داشته باشید.

 

محل کار فریلنسر

فریلنسر در بیشتر کشورهای اروپایی با عنوان کارمند پیژامه‌ای هم شناخته می‌شود. یکی دیگر از ویژگی‌های برتر و وسوسه کننده دورکاری، محیط کار منعطف و غیر مشخص آن است. محل کار شما، اتاق‌خوابتان است… لازم نیست هر روز صبح از خواب بیدار شوید، مسافت طولانی برای رسیدن به محل کار طی کنید و دست آخر هم همان مسیر را برگردید.

بلکه با شستن صورت و میل کردن صبحانه، یک راست می‌توانید وارد محل کارتان یا همان اتاقتان شوید. علاوه بر این، اگر احساس کردید که اتاق کاری جدا می‌تواند گزینه بهتری باشد، می‌توانید قسمتی از خانه را به کار اختصاص دهید.

یکی دیگر از محل‌های مورد علاقه دورکارها برای کار کردن، کافه‌ها است( یکی از مکان های کاری مورد علاقه من ). شاید شما هم کسانی را دیده باشید که با یک لپ تاپ ساعت‌ها در کافی‌شاپ می‌مانند. این انسان‌های عجیب به احتمال زیاد همان فریلنسرهایی باشند که از اتاق خودشان برای کار کردن خسته شدند و ترجیح دادند که کمی هوا عوض کنند.

اگر محل کار شما آزاد باشد، می‌توانید کل هفته را به مسافرت اختصاص دهید و هم زمان کارهای خودتان را انجام داده و پول دریافت کنید. این سبک از زندگی، در کشور ما طی سال‌های گذشته طرفداران زیادی به خود جلب کرده است، سبک زندگی ای که در کشورهای آمریکایی به عشایر دیجیتالی معروف شده و عموماً دوره‌گردها جذب آن می‌شوند.

 

من یک فریلنسر هستم

تیپ شخصیتی مناسب فریلنسر

دورکاری، برای همه مناسب نیست. با توجه به آزادی عملی که شما با دورکاری به دست می‌آورید، تصمیمات و نحوه برخورد شما با آن می‌تواند موفقیت در دورکاری یا عدم موفقیت در آن را تعیین کند. دورکاری مخصوص افرادی است که کنترلی بالایی روی خودشان و زمان شان دارند و می‌توانند برای کار کردن در هر شرایطی برنامه‌ریزی کنند.

همچنین طبیعت دورکاری در این است که شما مدت زمان زیادی در خانه و به دور از اجتماع و دوستان خود باشید. از این رو اگر شما شخصیتی اجتماعی و دوستان زیادی دارید، باید بدانید که فریلنسینگ می‌تواند باعث افسردگی شما و ناراحتی دوستانتان شود.

باید به این نکته هم توجه داشت، اگر احساس می‌کنید تنهایی می‌تواند شما را اذیت کند، بهتر است سراغ دورکاری نروید. برعکس اگر از تنهایی خود لذت می‌برید و ساخته شدید که ساعت‌های متوالی جلو مانیتور تمرکز کنید و کار انجام دهید، بهتر است به دورکاری بیشتر از قبل فکر کنید.

آیا انسان خوش قولی هستید و زودتر از زمان تعیین شده سر قرارها می‌رسید؟ یا نه چند دقیقه یا ساعت دیرتر همیشه سر قرار حاضر می‌شوید؟ پاسخ شما به این سؤالات، نشان می‌دهد که تا چه حد شما برای دورکاری ساخته و پرداخته شدید.

اگر زمان‌بندی و خوش قولی بخشی از روند کاری شما است، تبریک می‌گویم، دورکاری می‌تواند یکی از گزینه‌های پیش روی شما برای کار کردن باشد اما اگر هیچ وقت نتوانستید سر قرار به موقع حاضر شوید، بهتر است روی دورکارییک خط قرمز بکشید.

کارفرما از شما تنها یک انتظار دارد، آن هم خوش قولی است. اگر بارها و بارها پا روی خواسته او بگذارید، مسلماً برای او راحت خواهد بود که شما را کنار بگذارد و یک نفر دیگر استخدام کند.

تمایل به مشارکت و همکاری و همچنین انتقاد پذیری از دیگر ویژگی‌هایی است که یک فریلنسر باید آن‌ها را داشته باشد. بارها و بارها خواهد شد که کارفرما از کاری که تحویلش داده‌اید، ناراضی خواهد بود. این وظیفه شما است که صبر به خرج دهید و کار را به شکل دلخواهش تمام کنید. همچنین اغلب اوقات کارها در یک پروژه دورکاری به شکل گروهی انجام می‌شود، لذا باید توانایی مشارکت با دیگران را هم داشته باشید.

 

چرا فریلنسری برای شما خوب است ؟

اگر دقت کرده باشید، دورکار متعهد نیست که فقط با یک کارفرما همکاری داشته باشد. همچنین ساعت کاری او منعطف و آزاد است. او کارمند و رئیس خودش است و می‌تواند هر جایی کار کند. با این ویژگی‌ها می‌توان گفت فریلنسینگ گزینه خوبی برای کار کردن است چون:

  • شما می‌توانید به عنوان یک کار دوم به آن نگاه کنید و درامد ماهیانه خودتان را در کنار کار اصلی‌تان بیشتر کنید.
  • برای آن دسته از افراد دارای توانایی‌های خاص که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهم کرد، شروع کار بدون هیچ هزینه‌ای کاملاً ایده آل است.
  • می‌توانید به سرعت، همین فردا دست به کار شوید و درآمد کسب کنید بدون آنکه مراحل سخت استخدامی را طی کنید مثلا نیاز نیست آزمایش اعتیادی بدهید یا طب کاری شما را معاینه کند.
  • دورکاری نیاز به کارت پایان خدمت ندارد، پس این شکل از کار برای دانشجویان بسیار مناسب است.
  • فرصت همکاری با شرکت‌های بزرگ که در شهرهای دیگر هستند برای شما مهیا می‌شود و کم کم با روابط به وجود آمده می‌توانید وارد شرکت و قراردادهای رسمی‌ شوید.
  • نیازی به دادن مالیات، هزینه رفت و آمد، خوراک، حق بیمه و سایر هزینه‌های اضافی در کار به شکل دورکاری ندارید.
  • به سرعت پیشرفت می‌کنید و می‌توانید کارفرماهای بهتر و درامد مناسب‌تر داشته باشید.
  • در بیشتر موارد نیاز به مدرک و تحصیلات آکادمیک خاصی ندارد و بیشتر توانایی‌های فردی می‌تواند برای دورکاری کافی باشد.

 

چرا فریلنسری برای شما بد است ؟

در کنار مزایای وسوسه کننده که گفتم، معایبی هم وجود دارد که باعث می‌شود در تصمیم‌گیری برای دورکاری، کمی بیشتر تأمل کنیم.

  • باعث انزوا و تنهایی بیشتر شود.
  • فضای کم خانه و ازدحام زیاد جمعیت باعث کاهش بازده شما در کار به شکل فریلنسینگ خواهد شد.
  • ممکن است کارفرما دچار شبهاتی در مورد میزان ساعت کاری شما در طولانی مدت و کاهش دستمزد شود.
  • فرصت برقراری روابط جدید و فرصت‌های بهتر را از دست می‌دهید.
  • از اخبار و اطلاعات شرکت ممکن است بی‌خبر بمانید.
  • انگیزه برای خرید کردن و تجربه‌های جدید را ممکن است از دست بدهید.
  • به مرور زمان، ممکن است شما در برقرار کردن ارتباطات و روابط اجتماعی دچار مشکل شوید.
  • اگر قرار باشد در آینده به دنبال کار دیگری باشید که نیاز به سابقه کار مرتبط دارد، دورکاری گزینه خوبی برای کسب سابقه کاری مستند نیست.
  • افراد خانواده و حتی دوستان نزدیک به سختی ممکن است متوجه کار کردن شما شوند و این می‌تواند به خودی خود بار منفی به دنبال داشته باشد.
  • اگر شما همسر و فرزند دارید، دورکاری بدون بیمه و همچنین مزایا ممکن است به عنوان شغل اول گزینه مناسبی نباشد از این رو می‌توانید آن را به عنوان شغل دوم و پاره وقت انتخاب کنید.

 

البته همیشه راه چاره‌ای برای کاهش معایب دورکاری وجود دارد، ناامید نشوید. شما می‌توانید زندگی شخصی و زندگی کاری خودتان را با یک برنامه‌ریزی درست از هم جدا کنید تا هیچ کدام مشکلی برای دیگری به وجود نیاورد. همچنین می‌توانید گاهی به صورت فیزیکی با کارفرمای خود و دیگر همکارانتان که به شکل حضوری با مجموعه همکاری می‌کنند هم دیدار کنید.

برای بیمه، باید دنبال بیمه‌های شخصی باشید. خود و خانواده‌تان را با پرداخت هزینه‌ای جداگانه بیمه کنید تا نگران مشکلات بعدی که ممکن است پیش بیاید، نباشید. همچنین اگر محل کارتان در خانه آن چنان که باید و شاید مناسب نیست، توصیه می‌کنم شرایط را در خانه برای خود بهتر کنید در غیر این صورت می‌توانید از کتابخانه یا کافه برای کار کردن استفاده کنید.

همچنین برای توجیه خانواده خود برای کار در خانه و دورکاری می‌توانید با آن‌ها در این مورد صحبت کنید و اطمینان خاطر بدهید که همه جوانب کاری آن را سنجیده و عاقلانه تصمیم گرفته‌اید.

انواع کارهای فریلنسریبهترین تخصص ها برای فریلنسری

همان‌طور که گفتم، فریلنسینگ عنوان قرارداد است و هر شغلی می‌تواند بر اساس ویژگی‌هایش به شکل فریلنسینگ نیز انجام شود. شما بر اساس توانایی‌ها، استعدادها و همچنین امکانات قادر هستید به کارفرماهای مختلف پیشنهاد دورکاری بدهید. از جمله مهم‌ترین مشاغل که به شکل دورکاری هم می‌توانند ادامه پیدا کنند، موارد زیر هستند:

  • توسعه نرم افزار موبایل
  • ترجمه
  • نویسندگی
  • برنامه‌نویسی
  • روزنامه‌نگاری
  • حساب‌رسی
  • وکالت
  • آرایشگری
  • عکاسی
  • ویرایش مطالب
  • طراحی گرافیک
  • طراحی سایت
  • مشاوره تحصیلی
  • راهنمای تور
  • تدریس

 

انجام هر یک از کارهای گفته شده به صورت فریلنسری را در پارت دوم این مقاله توصیح داده‌ایم؛ همچنین در پارت دوم از حقوق به دلار، پیدا کرن کارفرما، فرسودگی کار، مشکلات سلامتی و…. صحبت کرده‌ایم. پارت دوم این مقاله را از دست ندهید و قبل از شروع کار حتما دو پارت این مقاله را کامل بخوانید.

 

بارگیری شده از: https://writena.com/%D9%85%D8%B4%DA%A9%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D9%81%D8%B1%DB%8C%D9%84%D9%86%D8%B3%D8%B1%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86/.

Total
0
Shares
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Previous Post

5 ایده “درآمد دلاری” عالی در سال 2021 – 1400

Next Post

قیمت جهانی مواد غذایی به بالاترین سطح ۶ ساله افزایش یافت

Related Posts