مدیریت زمان چیست و چرا در زندگی اهمیت دارد؟

مدیریت زمان، مفهومی بسیار مهم در زندگی انسان مدرن

شاید برای شما هم جملاتی از قبیل نداشتن وقت، عدم رسیدگی به کارها و یا علایق شخصی، آشنا باشد.

اکثریت ما آدم‌های دنیای مدرن باتوجه به سبک زندگی‌مان با مشکل کمبود وقت مواجه هستیم.

انسان‌ها، فارغ از مرتبه اجتماعی، تحصیلات و شغل، از این دردِ مشترک رنچ می‌برند.

دردی که باعث نداشتن وقت، برای انجام کارهایی که دوست داریم.

از گذشته تا به امروز، هیچ تغییری در سرعت چرخش کره زمین بوجود نیامده است. کمیتی ثابت، همچون زمان هم دچار تحول نشده است. پس چرا روزها و ساعات مثل باد می‌گذرند؟

نوع دیدگاه ما به جهان اطراف، تاثیر مستقیمی بر عملکرد ما می‌گذارد. زمان چون باد به تندی می‌گذرد.

این مسئولیت ما است که با شناخت دقیق اهداف و خواسته‌های خود، از لحظات آن استفاده کنیم و لذت ببریم. بنابراین فرصت را باید خودمان پیدا کنیم، آن را به ما نخواهد بخشید. درباره مدیریت بهینه از زمان، مدیریت زمان و برنامه‌ریزی، اهداف مدیریت زمان و مفاهیم مرتبط با آن مطالب بسیار زیادی تا به امروز نوشته شده است.

برایان تریسی معتقد است که «کیفیت زندگی شما بستگی به کیفیت مدیریت شما در استفاده بهتر از وقت دارد». در گفتاری دیگری تاکید دارد که «ارزش هر چیزی را می‌توان با مقدار وقتی که مایل هستید  صرف آن کنید اندازه گیری کرد».

در این مقاله قصد داریم تا پاسخی بدهیم به این دغدغه‌ی مهم انسانِ امروزی که چاره‌ای باشد برای غلبه بر مشکلاتی که زندگی در عصر مدرن برای او ایجاد کرده است.

تاریخچه مدیریت زمان

نگاه تاریخی به مسائل در اغلب اوقات راهگشاست. با بررسی دیدگاه تاریخی مدیریت زمان، می‌توانیم متوجه شویم که ریشه‌ی مدیریت زمان در دل کسب و کار نهفته است.

اتفاقی همچون انقلاب صنعتی در قرن نوزدهم و پیشرفت گسترده و سریع صنعت و کارخانه‌ها، موضوع زمان را برای افراد حائز اهمیت کرد. زیرا کار در کارخانه‌ها برخلاف فعالیت‌های کشاورزی، نیازمند دقت و توجه به زمان داشت.

رفته رفته با گذشت از انقلاب صنعتی، یکی از مهم‌ترین اهداف مدارس آماده‌سازی دانش آموزان برای فعالیت‌های صنعتی و آشناسازی آنان با مفهوم وقت شناسی و بهره‌وری بود.

تعریف مفهوم “زمان”

ما با مفهوم زمان آشنایی داریم، لحظه لحظه در حال تجربه کردن آن هستیم. اما هنوز هم شرح و درک آن آسان نیست.

علم، فلسفه، دین و هنرهای مختلف، تعاریف گوناگونی از زمان داشته‌اند؛ اما سیستم اندازه گیری این گنج ارزشمند، بین همه تقریباً یکسان است. زمان بر پایه ثانیه، دقیقه و ساعت است.

تعریف مفهوم “مدیریت”

بی‌شک نمی‌توانیم در یک جمله بگوییم “مدیریت چیست؟” اما می‌توان به اظهارات بسیار زیادی که توسط متخصصان این حوزه بیان شده است، توجه کرد. بر طبق Harold Koontz، مدیریت، هنر انجام دادن وظایف با دیگران و همچنین با یک گروه سازماندهی شده است. F.w Taylor، مدیریت را هنر شناخت چیزهایی می‌داند که می‌خواهید انجام دهید و سپس مشاهده این که آن‌ها به بهترین وجه ممکن و به صورت ارزان‌ترین روش انجام می‌شود. یکی از مشهورترین تعاریفی که از مدیریت شده، توسط Mary Parker Follett بوده است. او می‌گوید که مدیریت، هنر انجام کارها توسط مردم است.

حال باتوجه به مفهوم “زمان” و “مدیریت” بصورت مجزا، می‌توانیم تعریف بهتری از “مدیریت زمان” ارئه دهیم.

مدیریت زمان

مدیریت زمان یا Time Management،‌ یکی از دغدغه‌های مهم بسیاری از ماست. همه می‌دانیم که ضعف در برنامه ریزی و مدیریت زمان، می‌تواند مشکلات فراوانی را برای ما ایجاد کند؛ البته گاهی هم به اشتباه، چالش‌ها و مسائل دیگر خود را به ضعف در مدیریت زمان نسبت می‌دهیم. مدیریت زمان، یعنی به صرف کردن مؤثر زمان برای انجام یک فعالیت درست و مشخص. مدیریت زمان مؤثر، به افراد این امکان را می‌دهد تا زمان‌های مشخصی را برای فعالیت‌هایی صرف کنند که در اولویت بندی قرار گرفته‌اند و طبق اهمیتی که دارند در یک قالب هرمی مشخص قرار می‌گیرند تا به درستی به آن‌ها پرداخته شود.

در آخر…

مدیریت زمان یعنی استفاده حداکثری از زمان. زیرا همان‌طور که در بحث زمان به آن پرداختیم، این داراییِ ارزشمند محدود است.

شاید در آینده، فعالیتی که در حال حاضر از اهمیت والایی برخوردار باشد، دیگر ارزشی نداشته باشد و می‌توان از آن‌ها به‌عنوان فرصت‌های از دست رفته یاد کرد، که معمولاً همیشه با حسرت اشخاص همراه می‌شود.

 

Total
0
Shares
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Previous Post

بیگ دیتا چیست و چه کاربردی در دنیای امروز دارد؟

Next Post

فود بلاگر و تاثیرش بر نگرش و رفتار مصرف کننده در انتخاب رستوران ها

Related Posts
رژیم

ویژگی‌های یک رژیم اصولی و صحیح در دوران کرونا

داشتن بدنی زیبا و خوش فرم مهم است اما سلامتی شما مهم‌تر! گروه‌های مواد غذایی مهم در رژیم…
ادامه مطلب