سهام عدالت و سرنوشت صاحبان آن
انتخابات شرکتهای سرمایهگذاری استانی، درحالی به عنوان بزرگترین انتخابات اقتصادی کشور درحال برگزاری است که انتقادات بسیاری از سوی برخی نمایندگان مجلس و همچنین شرکتهای تعاونی سهام عدالت به نحوه برگزاری انتخابات وارد شده است.
بعد از فرایند آزادسازی سهام عدالت در سال گذشته، حدود ۳۰ میلیون مشمول سهام عدالت با انتخاب روش غیرمستقیم برای مدیریت سهام خود، سهامدار شرکتهای سرمایهگذاری استانی شدند و قرار شد طبق ابلاغیه مقام معظم رهبری، سهام عدالت آزاد شده و در اختیار سهامداران قرار گیرد.
مقام معظم رهبری در ابلاغیه مذکور بر سه نکته مهم تاکید کردند.
نخست آنکه دارندگان سهام عدالت مجاز هستند در محدوده زمانی مشخص مالکیت مستقیم سهام شرکتهای سرمایهپذیر را انتخاب و به تناسب نقش مدیریتی خود را ایفا کنند.
دوم آنکه مقررات مورد نیاز برای انتقال سهام به صاحبان سهام عدالت توسط شورای عالی بورس تدوین و تصویب شود و این مصوبات برای کلیه دستگاههای اجرایی لازمالاجرا باشد و سوم نسبت به سهامی باقی مانده در شرکتهای سرمایهگذاری استانی، شورای عالی بورس موظف است ضمن تشویق ماندگاری صاحبان سهام در شرکتهای مذکور از طریق مبادی ذیربط هرچه زودتر زمینهی ورود آن شرکتها را در بورس فراهم کند.
در ابلاغیه رهبری آمده بود که با توجه به تاخیری که در طول زمان، نسبت به تحقق اهداف واگذاری این سهام پیش آمده است و به دلیل ضرورت بهرهمندی هرچه سریعتر مردم از منافع سهام خود لازم است، دولت هرچه زودتر اقدامات مقتضی را مقتضی در جهت تحقق موارد مذکور در بندهای سهگانه به عمل آورد.
بر این اساس، چندی پیش طبق فراخوانی که از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار و وزارت اقتصاد اعلام شد، از افرادی که واجد شرایط بودند دعوت شده بود برای کاندیداتوری هیاتمدیره شرکتها ثبتنام کنند تا سهامداران هر استان در روز برگزاری مجامع هر شرکت به صورت الکترونیک به پنج عضو مد نظر خود رای دهند.
فرایندی که برخی نمایندگان مجلس و اعضای شرکتهای تعاونی سهام عدالت به آن اعتراض داشته و آن را مغایر با قانون تجارت میدانند.
دولت در برگزاری مجامع دخالت میکند
در این راستا، زهرا جمکران، مدیرعامل شرکت تعاونی شماره ۳ شهرستان قم، با تاکید بر اینکه انتخابات اعضای هیاتمدیره سهام عدالت، بزرگترین انتخابات اقتصادی کشور است، گفت: این مجامع باید طبق آییننامه و قانون تجارت برگزار شود.
شورای عالی بورس در آییننامه آزادسازی سهام عدالت مصوب کرده است که برای برگزاری مجامع به صورت الکترونیک ابتدا اساسنامهای تدوین شود و مجمع طبق اساسنامه جدید برگزار شود.
وی تاکید کرد: شرکتهای سرمایهگذاری از مقوله حاکمیت شرکتی است و هیاترئیسه نباید قبل از مجمع انتخاب شود و دولتی باشد. دولت دخالت بزرگی انجام میدهد که این موضوع اخیرا در کمیسیون اقتصادی مجلس با وزارت خانه مطرح شده است.
برگزاری مجامع با این شتاب زدگی، درحالی که بسیاری از سهامداران اصلا در جریان این انتخابات نیستند درست نیست. حتی برخی از سهامداران با وجود اینکه سجامی شدهاند، در جریان نیستند.
شورای عالی بورس مجاز به برگزاری انتخابات است
این مباحث درحالی مطرح میشود که حسین فهیمی، مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی چندی پیش درمورد اعتراض به نحوه انتخابات و برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت گفته بود که تنها مرجع مقرراتگذاری شورای عالی بورس است.
این درست نیست که اول مردم را پای سیستم میآوریم تا هیاترییسه انتخاب کنند و بعد بگوییم در انتخابات تعیین اعضای هیاتمدیره شرکت کنند. باید توجه داشته باشیم هیاترئیسه فقط برای چند ساعت ایفای نقش میکنند و ذینفع هم نیستند و تخلفی هم در این باره صورت نگرفته است.