اماکن تاریخی شهر مقدس مشهد
این خانهها گوشههای دنجی هستند که جذابیت این شهر را چند برابر کردهاند و از آنها میتوان به عنوان آثار قدیمی و منحصر به فرد اشاره کرد که گنجینهای از خاطرات و زیبایی مشهد قدیم را در خود قرار دادهاند.
خانه غفوری
یکی از این خانهها، خانهی غفوری است که در کوچه پس کوچههای این شهر، اطراف حرم امام رضا(ع) قرار دارد. زمانیکه وارد این خانه میشوید تزئینات شگفت انگیز و شکوه معماری قاجاریه که در آن به کار رفته است، توجه شما را به خودش جلب میکند که آرامش خاصی در آن نهفته است و بیش از 150 سال قدمت دارد. امروزه این خانه به دلیل نزدیکیاش به حرم مطهر و مرکز شهر به مهمانسرایی کوچک تبدیل شده است.
آدرس: خیابان نواب صفوی، کوچه مسجد محمدیه، پلاک ۸۵
خانه داروغه
یکی دیگر از این خانههای باصفا و دلنشین، خانه داروغه است که از لحاظ فرم و شکل معماری به شیوه مرسوم خانههای تاریخی ایران (سه طرف ساخت) بنا شده است. عناصر به کار رفته در معماری آن از جمله طرح تراس و پلههای آن نشان از الگو برداری از طرحهای معماری روسی دارد.این اثر در تاریخ 7مهر 1381 با شماره 6357 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. اولین حمام خصوصی در آن زمان متعلق به این خانه است.
آدرس: مشهد، خیابان نواب صفوی، راسته حوض مسگران، کوچه داروغه
خانه توکلی
همانطور که قبلا هم گفته شد خانههای تاریخی هر شهر سند هویتی آن شهر هستند. خانه تاریخی توکلی مشهد که در خیابان نواب صفوی و در نزدیکی حرم مطهر واقع شده، هر ساله میزبان گردشگران زیادی از سراسر ایران و جهان است. در سال 1384 در فهرست آثارملی کشور ثبت و پرونده این اثر متعلق به دوره قاجاریه، توسط اسحاق خان قرایی احداث گردیده است. مالک اولیه بنا، آقای کشمشیان بوده که از تجار معروف خشکبار آن دوران بودهاند.
آدرس: خیابان نواب صفوی، کوچه عسگریه
ساعات بازدید: از 8 صبح تا 9شب
خانه کوزه کنانی
این خانه تاریخی در ابتدا متعلق به یکی از تجار معروف مشهد به نام مرحوم حاج کوزه کنانی بود. این خانه در سال 1382 به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد. خانه کوزه کنانی مشهد در سال 1247 هجری شمسی مصادف با سال 1288 هجری قمری، یعنی در دوره قاجاریه ساخته شده است.
حیاط این خانه مستطیل شکل است و خود خانه نیز به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم می شود. بخش جنوبی این ساختمان نمایی ساده و ستون های چوبی دارد. اما بخش شمالی آن دارای نمایی آجری و سنتوری های بالای پنجره ها نیز از جنس سنگ ریزه های سیاه رنگ و آجرهای قالبی است.
آدرس: خیابان شیرازی، کوچه چهار باغ، کوچه پنجه
حمام قلی بیک
یکی از حمامهای شناخته شده شهر مشهد، حمام مهدی قلی بیک است که اطراف حرم مطهر امام رضا در بازار بزرگ قرار دارد. این حمام تاریخی به دستور مهدی قلی بیک در سال 1027 قمری ساخته و وقف حرم امام رضا شد.
نمای جذابی که از این حمام به چشم میخورد نقش و نگارهای بسیار زیبای سقف آن است که میتوان ساعتها نشست و به جزئیات آن خیره شد.
این حمام از گذشته تا همین چند سال پیش مورد استفاده عموم قرار میگرفت، تا اینکه در سال 1385 پس از مرمت و بازسازی به موزه تبدیل شد که نام آن را موزه مردم شناسی
و از قسمتهای مختلفی به نامهای: سربینه، هشتی یا میاندر، گرمخانه، آتشخانه، چاله حوض تشکیل شده است.
آدرس: خیابان اندرزگوی 13، انتهای بازار فرش فروشها(بازار بزرگ)
تلفن: 05132241013
موزه نان مشهد
این موزه، اولین موزهای است که در خاورمیانه تاسیس شده و نخستین موزه تخصصی در ایران است که در زمینه پخت نان و مراحل آن با استفاده از ماکتهایی ساخته شده است.
اگر بخواهیم نگاهی به تاریخچه آن بیندازیم، در سال 1955 برای اولین بار موزه فرهنگ نان در آلمان تاسیس شد. هدف از ساخت آن نیز آشنایی هرچه بیشتر مردم امروزه با طرز نهیه نان سنتی و خواصی که نسبت به نانهای فانتزی و وارداتی است.
این موزه از قسمتهای مختلفی از جمله؛ غرفه کشاورزی، آسیاب بانی، آتش، رقص اپر تشکیل شده است.
آدرس: کیلومتر ۱۷ بزرگراه آسیایی، بعد از سه راه فردوسی، کوچه شهید یزدی کارخانه گندم دشت
تلفن: 35425006