سرمایهگذاری خطرپذیر یا سرمایهگذاری جسورانه
(Venture investing) به سرمایهگذاری بر استارتاپها گفته میشود که مبتنی بر تکنولوژی و همچنین مقیاسپذیر است.
بخاطر وجود ریسک و احتمال کم موفقیتهای بزرگ در این راه، به آن سرمایهگذاری جسورانه گفته میشود.
اهمیت و تأثیر استارتاپها بر اقتصاد کلان و رفاه
به طور کلی جهتگیری اقتصاد به سمت فعالیتهای مبتنی بر تکنولوژی و دانش از مزیتهای رقابتی اقتصادهای توسعهیافته است.
استارتاپها نهتنها با نوآوری در خلق ارزش به بازسازی مرزهای صنایع فعلی یا خلق صنایع جدید میپردازند، بلکه به افزایش پویایی، اشتغال، درآمد ملی، سطح رفاه شهروندی و شرکتی و همچنین به شکلگیری گستردهترِ فعالیتهای اقتصادی مشابه در جامعه کمک میکنند.
استارتاپها با افزایش پویایی، اشتغال، درآمد ملی، سطح رفاه شهروندی و شرکتی و همچنین به شکلگیری گستردهترِ فعالیتهای اقتصادی مشابه در جامعه باعث خلق ارزش به بازسازی مرزهای صنایع فعلی یا خلق صنایع جدید میشوند.
کاربرد سرمایهگذاری جسورانه چیست؟
بسیاری از خدمات که مردم بهصورت روزانه از آن استفاده میکنند، با این نوع سرمایهگذاری به وجود آمدهاند. جذب سرمایه و استفاده درست از آن نهتنها موجب میشود که یک کسبوکار بر مبنای درستی تشکیل شود، بلکه در راستای به دست آوردن شرکای قوی و بودجه کمک زیادی خواهد کرد.
مراحل سرمایهگذاری خطرپذیر
-
بودجه اولیه
یکی از مقدماتیترین مرحله شروع کسب و کار است.
بدین معناست که سرمایهای که در این مرحله جذب میشود، برای توسعه اهداف کسب و کار است.
در این مرحله کسبوکار، کارآفرینان در حال گسترش یک ایده هستند. همچنین از بودجه برای بازاریابی محصول و بیشتر کردن اعضای تیم به استفاده میکنند.
-
واگذاری سهام
در این مرحله، استارتاپ حاضر است مقداری از سهام خود را واگذار کند. چون توان جذب سرمایه در این مرحله بیشتر است. درنتیجه امکان رشد پذیری و موفقیت خود را تا حدی ثابت کرده است.
-
مشارکت سرمایهگذاران بزرگتر
در این اینجا، استارتاپ دیگر نو پا نیست. بلکه با اشتراک گذاری با سرمایهگذاران بزرگتر، کار خود را ادامه میدهد. در این مرحله جایی است که استارتاپ بسیار رشد کرده است.
خطرپذیر بودن این نوع از سرمایهگذاری دقیقاً به چه معناست؟
سرمایهگذار خطرپذیر نسبت به سرمایهگذاران فعال در دیگر طبقههای دارایی مانند بورس سهام، صندوقهای با درآمد ثابت، املاک و مستغلات و… ریسک بسیار بیشتری را متحمل میشود. در این نوع سرمایهگذاری خطرپذیر، ریسکهای متفاوتی از قبیل تشکیل تیم، نمونه اولیه محصول، تناسب محصول با بازار هدف، درآمدزایی، مقیاسپذیری، گسترش کسب و کار وجود دارد.
فعالیت صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر چگونه است؟
بسته به اینکه کسبوکار هنگام سرمایهگذاری تا چه میزان بالغ شده باشد، این نوع سرمایهگذاری، به سه دسته تقسیم میشود:
- بودجه اولیه
- سرمایه مراحل اولیه
- سرمایه مرحله پیشرفت
برای یک صندوق VC این امر بهتر است که مقادیر کمتری از پول را در تعداد زیادی از کسبوکارهای جدید سرمایهگذاری کند با این امید که حداقل تعداد کمی از شرکتها به شرکتهای بزرگ و سودآور تبدیل شوند.
ویژگی شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر (VC) چیست؟
-
مشارکت در مدیریت شرکتها
عموماً در این قالب سرمایهگذارانی با تجربه و شم اقتصادی بالا هستند و باتکیه بر این دو در مدیریت شرکتهای سرمایهپذیر نوپا وارد شده و برای آنها ایجاد ارزش افزوده میکنند.
-
ارزیابی همهجانبه
معمولاً این سرمایه به شرکت دانشبنیانی که پیشبینی میشود در آینده رشد سریعی خواهد داشت، تزریق میشود؛ اما در این میان باید همه جوانب را ازجمله وضعیت اقتصادی و وضعیت بازار در نظر گرفت.
-
خطرپذیری
خطر بالا یکی از اساسیترین ویژگیهای این صندوقها است.
-
مشارکت در مالکیت شرکتها
زمانی که صندوقهای سرمایهگذاری در مالکیت شرکتها سهیم میشوند از هر ابزاری برای کمک به موفقیت این شرکتها بهره میبرند. این امر منجر به تلفیق دانش کارآفرینان و تجربه صاحبان این سرمایه خواهد شد.
-
دیدگاه بلندمدت
باتوجهبه پذیرش ریسک در این نوع سرمایهگذاری، دیدگاه کوتاهمدت، این صندوقها را از اهداف اصلیشان دور میکند؛ بنابراین داشتن دیدگاه بلندمدت برای کسب سود یکی از مهمترین ویژگی این صندوقها است.