این روزها همه ما به خوبی میدانیم که اولین قدم برای پیداکردن شغل مناسب نوشتن رزومه است. رزومه یا CV سند معرفیکننده ما است. شاید بتوان گفت رزومه به نوعی داستان زندگی حرفهای ما را بیان میکند.
این سند، اولین چیزی است که از سمت ما به دست کارفرمایان میرسد؛ بنابراین باید در نوشتن آن نهایت دقت را بهکار ببریم. نه تنها سبک نوشتن و رعایت اصول نگارشی اهمیت دارد؛ بلکه آوردن مطالب ضروری و پرهیز از نوشتن نکات غیرمرتبط نیز از مواردی هستند که حتما در نوشتن رزومه باید رعایت شوند.
رزومه خوب یعنی فرصتهای بیشتر! بله، این جمله کاملا درست است. هرچه کیفیت رزومه شما بالاتر باشد، فرصتهای شغلی بهتری نصیبتان خواهد شد.
رزومه حرفهای به گونه ای است که اطلاعات و ویژگیهای شخصی شما را برجسته میکند. درواقع فردی که رزومه شما را دریافت میکند و مسئول مطالعه آن است، انتظار دارد اطلاعات مفید و مرتبطی درباره شما کسب کند؛ بنابراین اگر پس از خواندن رزومه شما آنچه به دنبالش بوده را به دست نیاورده باشد، شانستان را برای استخدام در آن شغل از دست خواهید داد.
ویژگیهای یک رزومه ی خوب
در تهیه رزومه اول از همه باید نام و مشخصات خود را با فونت و اندازه استاندارد بنویسید. مشخصات شما شامل آدرس، شماره تلفن، ایمیل و… است. در نوشتن این اطلاعات نهایت دقت را بهکار ببرید. اگر یک عدد را در شماره تلفن خود سهوا اشتباه بنویسید، کارفرما چطور باید با شما تماس بگیرد؟
سعی کنید بیشتر روی زمینه هایی تمرکز کنید که در آنها مشغول به کار بودهاید؛ نه کارهایی که دوست دارید انجام بدهید. فرقی نمیکند کاری که قبلا انجام میدادهاید پاره وقت بوده یا تمام وقت، اگر خیلی غیرمرتبط نباشد نوشتن آن در رزومه ضرری ندارد.
در نوشتن رزومه از جملات ساده و روان استفاده کنید نه جملات مبهم و پیچیده؛ زیرا کارفرمایان مدت زمان کوتاهی را به خواندن رزومه شما اختصاص میدهند و اگر نتوانند منظور شما را سریع و ساده درک کنند ممکن است رزومه را نصفه و نیمه رها کنند.
علاوه بر اینها، رزومه شما باید دارای اطلاعاتی در زمینه تحصیلات نیز باشد؛ مثلا مدارج و مدارک تحصیلی، که تاریخ اخذ آنها باید به ترتیب از آخر به اول نوشته شود. اگر مهارت خاصی دارید که برای آن مدرکی کسب کردهاید حتما در رزومه ذکر کنید.
همچنین اگر دوره به خصوصی را گذراندهاید، چه آموزشی و چه عملی، و مدرکی از آن دوره دارید حتما در رزومه خود بنویسید. حتی فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی را نیز میتوانید در رزومه قرار دهید. تمام این موارد جزو مهارتها و تجربیات شما محسوب میشود.
ممکن است برخی از تجربیات و مهارتهای شما با فرصت شغلی که برای آن رزومه فرستادهاید چندان ارتباطی نداشته باشد اما نباید آنها را حذف کنید. آنها هم جزئی از تجربیات شما هستند که میتوانید به صورت جداگانه بنویسید؛ اما اولویت با تجربیات مرتبط با این فرصت شغلی است.
اگر در زمینه های ورزشی، هنری و… مهارت دارید یا جوایزی را کسب نمودهاید میتوانید آن را در رزومه خود بنویسید. سعی کنید رزومه شما بیش از یک صفحه نباشد و حتما برای هر قسمت مثل تجربه، مشخصات فردی، مهارت، تخصص و… یک عنوان داشته باشید.
اگر رزومه را روی کاغذ مینویسید به سفیدی و تمیزی برگه اهمیت بدهید؛ و اگر رزومه خود را به صورت آنلاین ارسال میکنید، به فرمت صفحه دقت کنید و سعی کنید فایل موردنظر را به صورت PDF ارسال کنید تا تنظیماتی که در آن انجام دادهاید بههم نریزد.
مهمترین نکته که تاثیر بسیاری در رزومه شما دارد نحوه نگارش آن است. برای کسی که به دنبال یک موقعیت شغلی است و قصد دارد حرفهای عمل کند، غلط املایی بدترین اشتباه ممکن است. غلط املایی یعنی شما سواد کافی برای نوشتن عادیترین متون را هم ندارید و آنقدر نسبت به رزومه خود بیتفاوت بودهاید که به جزئیات توجهی نکردید.
بازاریابی در رزومه
پس از نوشتن اطلاعات شخصی، میتوانید به صورت خلاصه توضیحی درباره خودتان و هدفی که از ارسال رزومه داشتهاید بنویسید. این بخش برای افرادی که تجربیات زیادی ندارند، مثل کسانی که تازه فارغ التحصیل شدهاند میتواند بسیار مفید باشد. در این بخش میتوانید به خوبی برای خودتان بازاریابی کنید. از علت علاقهتان به آن شرکت یا سازمانِ به خصوص و اینکه در چه زمینهای میتوانید با آنها همکاری کنید بنویسید.
یکی دیگر از نکات حائز اهمیت در نوشتن رزومه، استفاده نکردن از کلمات و عبارات کلیشهای است. روی بخش هایی تمرکز کنید که احتمال میدهید جذابیت بیشتری داشته باشند؛ مثل توانایی مدیریت شرایط بحرانی و مواردی از این دست.
اگر به زبانهای خارجی تسلط دارید حتما در رزومه ذکر کنید حتی اگر در آگهی استخدامی اشارهای به آن نشده باشد. این یک امتیاز مثبت محسوب میشود و ممکن است شما را از دیگر متقاضیان متمایز کند.
یکی از مواردی که در رزومه، کارفرمایان به آن خیلی توجه میکنند علایق و سرگرمیهای شما است. در این بخش بیشتر سعی کنید به مواردی که نشاندهنده روحیه کار تیمی در شما هستند اشاره کنید تا مواردی که شما را فردی گوشهگیر و تنبل نشان میدهد.
ارجاعات در رزومه
به طور کلی ارجاعات در رزومه به دو بخش تقسیم میشوند: ارجاع تحصیلی (معرفی استاد راهنما) و ارجاع شغلی (معرفی کارفرمای قبلی.) اگر در رزومه فضای کافی برای نوشتن این بخش را ندارید میتوانید ارجاعات خود را در یک نامه پوششی (cover letter) به صورت پیوست با رزومه ارسال کنید.
همانطور که کوتاه بودن رزومه میتواند در کارفرما اثری منفی داشته باشد، طولانی بودن آن نیز میتواند حسی مشابه در کارفرما ایجاد کند.
برای نوشتن رزومه حتماً از فونتهای رسمی استفاده کنید. اگر قرار است که رزومه خود را پرینت بگیرید، دقت کنید که به اندازه A4 تنظیم شده باشد. همچنین، به هیچ وجه کاغذ رزومه را تا نکنید.
یکی دیگر از اشتباهاتی که بسیاری از کارجویان در هنگام نوشتن رزومه مرتکب میشوند، اضافه کردن آدرس ایمیل نامتعارف است. بهتر است یک ایمیل با نام رسمی خودتان ایجاد کنید زیرا نزدیک به ۷۵% از رزومههایی که ایمیل نامتعارف داشته باشند، نادیده گرفته خواهند شد. همچنین، ساده نویسی را فراموش نکنید. استفاده از کلمات ثقیل و دشوار نشان از سطح آگاهی بالای شما نیست و فقط مطالعه رزومه شما را دشوارتر میکند.
آنچه گفته شد…
رزومه شما باید با در نظر گرفتن یک موقعیت شغلی خاص نوشته شود تا مهارتهایتان با شرایط استخدامی آن شغل، بیشترین مطابقت را داشته باشد.
بخشبندی رزومه باید ساختاری منطقی داشته باشد تا به راحتی بتوان آن را مطالعه کرد.
یک رزومه حرفهای، کوتاه و مختصر و در عین حال، حاوی اطلاعات مفید است.
محتوای رزومه شما نباید غلط املایی و دستور زبانی داشته باشد.
نوع و اندازه فونت رزومه باید خوانا باشد.