آیا با انواع فروش B2B و B2C آشنا هستید. اگر در دنیای بازاریابی دیجیتال کار کرده باشید احتمال اینکه این اصطلاحات برایتان آشنا باشد وجود دارد ، اما با این وجود امکان دارد خیلی با استراتژی های بازاریابی B2B و B2C آشنایی نداشته باشید.
بیشتر اوقات ، فروش و بازاریابی B2B بر تصمیمات منطقی خرید مبتنی بر فرآیند تمرکز دارد ، در حالی که فروش B2C بر تصمیمات خرید مبتنی بر احساسات تمرکز دارد.
فروش به روش B2B
واژه B2B مخفف عبارت Business to Business است. به معنای اینکه برای فروش، یک بیزینس محصول و خدماتش را به بیزینس دیگر بازاریابی و معرفی کرده است. برای مثال نوع معاملاتی چون میزبانی وب، آژانسهای تبلیغاتی، خدمات طراحی گرافیک، صاحبان دفاتر اداری که آنها را اجاره میدهند جزئی از این نوع بازاریابی و فروش به حساب می آیند.
در اینجا روند فروش اینگونه است که محصول یا خدمات یک شرکت به شرکتی دیگر بازاریابی و فروخته میشود، خبری از مصرف کننده نهایی هم نیست.
و در روشی دیگر، محصول یک شرکت به خرده فروش فروخته شده که در نهایت خرده فروش آن را به دست مصرف کننده نهایی می رساند رابطه بین شرکت ها و خرده فروشان نیز در رده B2B قرار می گیرد.
فروش به روش B2C
واژه B2C مخفف عبارت Business to Consumer است. که به رابطه بین یک شرکت و مصرف کننده محصولاتش اشاره دارد. در این روش یک شرکت محصول خود را به مشتری نهایی یا همان مصرف کننده ارائه می دهد.
این نوع رابطه در رده B2C قرار می گیرد. برای مثال می توان ویزیتورهای فروش را به عنوان یک مدل بازاریابی B2C نام برد.
تفاوت بین B2C و B2B در سیستم های تجاری
B2C و B2B دو شکل معاملات تجاری هستند. B2C ، مخفف تجارت به مصرف کننده ، فرایندی برای فروش مستقیم محصولات به مصرف کنندگان است. B2B که مخفف Business to Business است ، فرایندی برای فروش محصولات یا خدمات به مشاغل دیگر است.
سیستم های تجاری که از ارتباطات ، معاملات و مدیریت فروش B2B یا B2C پشتیبانی می کنند از لحاظ پیچیدگی ، دامنه ، مقیاس و هزینه متفاوت هستند ، بنابراین مهم است که شما سیستم مناسبی را برای مشتریان خود پیاده سازی کنید.
تفاوت در روند خرید B2C و B2B
مصرف کنندگان محصولات یا خدمات شما را برای استفاده شخصی خریداری می کنند. خریداران تجاری محصولات یا خدمات را برای استفاده در شرکت های خود خریداری می کنند. در خرید B2B ، فرآیند خرید پیچیده تر است. گروههای تصمیم گیری ، بسته به نوع خرید ، شامل اعضای بخشهای فنی ، بازرگانی ، مالی و عملیاتی هستند.
ممکن است شخصی که کالایی را انتخاب می کند مجوز خرید نداشته باشد یا مسئولیت تصمیم نهایی خرید را نداشته باشد. برای مثال ، خرید یک سرمایه بزرگ ممکن است به مجوز در سطح هیئت مدیره نیاز داشته باشد.
تفاوت پرداخت و قیمت گذاری در روش B2C و B2B
در B2C ، مصرف كنندگانی كه از شما محصولی می خرند همان قیمت سایر مصرف كنندگان را پرداخت می كنند. در B2B ، قیمت ممکن است بسته به مشتری متفاوت باشد. مشتریانی که موافقت می کنند سفارشات زیادی بدهند یا با شرایط خاص مذاکره کنند قیمت های متفاوتی را به مشتریان دیگر پرداخت می کنند. مکانیسم پرداخت نیز متفاوت است.
در معاملات B2C ، مصرف کنندگان با استفاده از مکانیزم های پرداخت مانند کارت های اعتباری یا نقدی ، چک یا پول نقد ، محصولات را انتخاب می کنند و در هنگام فروش هزینه آنها را پرداخت می کنند.
معاملات B2B به یک سیستم تجاری پیچیده تر نیاز دارند. مشتریان از طریق کانال تدارکاتی مورد توافق ، محصولات را انتخاب می کنند ، سفارش می دهند و ترتیب تحویل را می دهند. مشتریان در زمان سفارش پرداخت نمی کنند ، اما فاکتور دریافت می کنند که در شرایط پرداخت توافق شده تسویه می کنند.
فرآیندهای تجارت الکترونیکی B2C
B2C و B2B نیز اشکال مختلف تجارت الکترونیکی هستند. تجارت الکترونیکی B2C فرایندی برای فروش مستقیم محصولات از طریق یک وب سایت به مصرف کنندگان است.
مصرف کنندگان صفحات اطلاعات محصول را در وب سایت شما مرور می کنند ، محصولات را انتخاب می کنند و هزینه آنها را قبل از تحویل در صندوق ، با استفاده از کارت اعتباری یا نقدی یا مکانیزم پرداخت الکترونیکی دیگر پرداخت می کنند. مصرف کنندگان جزئیات آدرس خود را وارد کرده و یکی از گزینه های تحویل ارائه شده را انتخاب می کنند.
سیستم اصلی تجارت B2C نسبتاً ساده است. شما به روشی برای نمایش محصولات و قیمت ها در وب سایت خود ، مکانیزمی برای ثبت جزئیات مشتری و پرداخت برای پذیرش پرداخت نیاز دارید.
اگر کالاهای کم ارزش را به مشتریان تجاری می فروشید و با سفارشات پرداخت می کنید ، می توانید از یک سیستم تجاری مشابه وب سایت استفاده کنید. با این حال ، معاملات B2B به طور معمول به یک سیستم تجارت پیچیده تر نیاز دارند.
این سیستم باید توانایی پذیرش سفارشات در قالب های مختلف مانند ایمیل ، اسناد یا سفارشات الکترونیکی را داشته باشد. این باید ضبط سفارش را با سایر سیستم های اداری شما مانند فاکتور ، سوابق مشتری و حسابداری ادغام کند.
زیرساخت تجارت B2B
در سطح پیشرفته تر ، می توانید گروه هایی از محصولات را که به مشتریان مختلف سفارشی شده اند ، ارائه دهید. سیستم تجارت محصولات مناسب را برای نمایش هنگام ورود مشتری انتخاب می کند. این روند کار را برای مشتریان تجاری ساده می کند ، زیرا آنها نیازی به فهرست کامل ندارند تا کالاهایی را که می خواهند از شما بخرند پیدا کنند.
شما همچنین می توانید سیستم تجارت خود را با سیستم های تامین کنندگان و شرکای تدارکات خود ادغام کنید تا بتوانید خرید ، سهامداری و توزیع را به طور موثر مدیریت کنید.