هرآنچه باید در مورد بازاریابی محصول و خدمات بدانید در این مقاله آمده است، پس با ما همراه باشید.
امروزه در فضای رقابتی موجود میان کسبوکارها، محصولات بسیار متنوعی در بازار وجود دارد. یکی از مشکلاتی که شرکتها با آن روبهرو هستند ایجاد فضای لازم برای محصولاتی است که برای مخاطبین هدف شناخته شده نیستند. اینجاست که بازاریابی وارد میدان میشود. هدف بازاریابی ایجاد تصویری از یک محصول یا خدمات در ذهن مشتریان است به گونهای که آن محصول بهخصوص با برند همخوانی داشته باشد. بازاریابی تنها به حوزهی محصولات محدود نمیشود، چراکه هرگونه خدمات، دارایی، ایده و یا حتی شخص را میتوان به بازار عرضه کرد و درمورد آن بازاریابی انجام داد.
بازاریابی محصول با بازاریابی خدمات تفاوتهایی دارد. بازاریابی محصول در مورد کالاهای ملموس و مشخص انجام میشود، درحالیکه در بازاریابی خدمات، بحث بر سر بازاریابی خدمات غیرملموس است. هدف از بازاریابی محصول تأمین نیازها و خواستههای جامعه هدف است. از طرفی دیگر، هدف از بازاریابی خدمات، برقراری ارتباط با مشتری و جلب اعتماد آنها است.
تعریف و توضیح
بازاریابی محصول
بازاریابی محصول در حوزه محصولات ملموس انجام میشود که شامل چیزهایی است که مردم میتوانند ببینند، حس و یا لمس کنند. بهعبارتدیگر، مخاطبانی که قصد فروش محصولتان را به آنها دارید میتوانند نحوه کار کالاهای ملموس را ببینند و درک کنند.
بازاریابی محصول را میتوان با چهار اصل بازاریابی (4Ps) یعنی محصول، قیمتگذاری، مکان و تبلیغات تفسیر کرد. در بازاریابی محصول، محصولات برای مشتریان بالقوه و فعلی ارائه میشوند. ازاینرو، بازاریابی محصول به یک فرایند کلی اشاره دارد که از تحلیل بازار آغاز میگردد و تا ارائه محصول به مشتری و دریافت بازخورد از سوی آنان ادامه دارد. هدف این فرایند یافتن بازاری مناسب برای محصولات و قراردادن آنها در این بازار است؛ بهگونهای که پاسخگوی نیاز مشتری باشد.
فعالیتهای گوناگونی وجود دارند که در بخشهای مختلف بازاریابی محصول انجام میشوند، از جمله: بررسی بازار، تشخیص نیاز مشتری، برنامهریزی و توسعه محصول، قیمتگذاری و تحویل محصول جدید، تبلیغات، برقراری ارتباط، توزیع، فروش و دریافت بازخورد از سوی مشتری نسبت به محصول.
بازاریابی خدمات
خدماترسانی یعنی در ازای دریافت پول کاری برای یک شخص انجام شود. ازآنجاییکه خدمات غیرملموس هستند یعنی نمیتوان آنها را بو، مزه و یا لمس کرد پس نمیتوان خدمات را به همان شیوه محصولات تعریف کرد. این عامل بزرگترین تفاوت میان محصول و خدمات است. بهعلاوه، خدمات در لحظه استفاده میشوند و نمیتوان آنها را انبار کرد و یا دوباره فروخت.
هرگونه خدماترسانی نسبت به نوع دیگر متمایز است؛ چراکه تکرار آن به یک روش امکانپذیر نیست، حتی اگر هر دو نوع از خدمات به یک شخص یا سازمان ارائه شوند. به دلیل تفاوت میان محصول و خدمات، روشهای بازاریابی آنان نیز با یکدیگر متفاوت است.
بازاریابی خدمات به فعالیتهایی گفته میشود که یک شخص، سازمان یا کسبوکار انجام میدهد تا خدماتی که به مشتریان خود ارائه میدهد را تبلیغ کند. هدف بازاریابی خدمات این است که برای مشکلات و چالشهای مشتریان خود راهحلی بیابد. بازاریابی خدمات شامل مدلهای کسبوکار business-to-business (B2B) و business-to-customer (B2C) میشود.
همانطور که قبلاً توضیح داده شد بازاریابی از ۴ اصل تشکیل شده است. بااینوجود، بازاریابی خدمات سطح گستردهتری را در برمیگیرد که شامل ۷ اصل (7Ps) میشود. از این ۷ اصل چهار اصل با بازاریابی محصول مشترک است و ۳ اصل دیگر یعنی (فرایند، افراد و شواهد فیزیکی) تنها در بازاریابی خدمات قابلاستفاده میباشند.
تفاوت میان بازاریابی محصول و بازاریابی خدمات
بازاریابی خدمات بازاریابی محصول
نتیجهگیری
تفاوت میان بازاریابی محصول و بازاریابی خدمات ناشی از ویژگیهای متمایز آنهاست. بازاریابی محصول به دلیل ملموس بودن محصولات در آن راحتتر قابل انجام است. بازاریابی خدمات نیازمند رویکرد متفاوتی است؛ چراکه خدمات غیرملموس هستند و نمیتوان آنها را دید و یا لمس کرد. ازاینرو، بازاریابی خدمات کار دشوارتری به شمار میآید. با این وجود، هردو عملکرد بسیار قابل اهمیت هستند و اطمینان از موفقیت آنها توجه زیادی از طرف بازاریابان را میطلبد.