ایمیل مارکتینگ یا بازاریابی ایمیلی از پرطرفدارترین روشهای تبلیغاتی و بازاریابی در دنیاست که به فرآیند بازاریابی از طریق ایمیل گفته میشود. اما به معنای خریداری بانک ایمیل نیست.
شما نباید با ارسال ایمیلهای انبوه و بدون هدف و همچنین ایمیلهای تبلیغاتی بدون محتوا، موجب آزار مخاطبان خود شوید. بلکه بازاریابی ایمیلی راه و رسم خودش را دارد.
در واقع هدف این نوع بازاریابی بهترکردن رابطه با مشتری به کمک ایمیل است. اگر بخواهیم با مثالهای روشنی این موضوع را شرح دهیم، میتوان گفت که ایمیلهایی با مضمونهای زیر را شامل میشود:
- اطلاع رسانی
- تخفیفها
- ارسال خبرنامه
- مقالات یا هرگونه محتوای جدید و…
با تمام این ایمیلها، سعی در جذب مشتری یا مخاطب جدید و نیز حفظ مشتریهای فعلی داریم. در صورتیکه از ایمیل مارکتینگ و ابزارهای آن به صورت اصولی و درست استفاده شود، میتوان هم نرخ بازگشت سرمایه (ROI) خوبی داشته باشید و هم به نتیجه موردنظر زودتر دست پیدا کنید.
در این بین میتوان گفت که بهترین نوع ایمیل مارکتینگ خبرنامه است. خبرنامههایی که در آن محتوای جدید سایت مثل مقالات، ویدئو و… را معرفی و یا ایمیلهایی که در آن محصول جدیدی را ارائه میکنیم.
بازاریابی ایمیلی، همچنان به دلیل اثربخشی بالا و مقرون به صرفه بودن، یکی از بهترین راهکارهای موردنظر کسب و کارهای بزرگ و کوچک است.
-
مزایای ایمیل مارکتینگ:
بازاریابی یک دانش بسیار گسترده و فراگیر است که در همه حوزهها چه در دنیای آنلاین و چه آفلاین به خوبی جواب میدهد. همچنان برخلاف تصور عموم، تبلیغات پیامکی و تلویزیونی هم اثربخشی بالایی دارند. در نتیجه نباید به فکر حذف روشهای مختلف این مدل تبلیغات باشیم.
اما با گسترش روز به روز کسب و کارها در فضای آنلاین موضوع دیجیتال مارکتینگ و زیرشاخههای آن بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. روشهایی از قبیل ایمیل مارکتینگ تنها یک روش ارتباطی نیستند و جزء پرکاربردترین برنامههای اجرایی در استراتژیهای بازاریابی محسوب میشوند.
یکی دیگر از مزایای این سیستم، اثربخشی و بازگشت سرمایه آن است.
در ادامه به چند مورد از مزایا و معایب آن به نسبت دیگر روش های بازاریابی خواهیم پرداخت.
1.قابلیت پیادهسازی آسان:
با اینکه ایمیل مارکتینگ اصول حرفهای خودش را دارد، اما شما انواع کمپینهای بازاریابی ایمیلی را میتوانید با کمترین دانش فنی و همچنین با استفاده از قالبهای آماده و امکانات Drag & Drop که از سرویسهای ایمیل مارکتینگ هستند، ارائه دهید.
2.مقرون به صرفهبودن و امکان ارتباط سفارشی و شخصیسازی شده:
ایمیل مارکتینگ به نسبت سایر روشهای بازاریابی ارزانتر و سریعتر است. در سادهترین حالت تنها باید هزینههای یک سرویس ارسال ایمیل را بپردازید که در ازای نتایج دریافتی آن کاملا مقرون بهصرفه است.
همچنین در این روش امکان ارسال پیام سفارشی و شخصیسازی شده برای مخاطب وجود دارد، که به نسبت پیامهای عمومی و کلی بیشتر استقبال شده و باعث تعامل و وفاداری بیشتر مخاطب میگردد.
3.نرخ بازگشت سرمایه خوب و بستری برای توزیع محتوا:
هدف هر کسب و کاری بازگشت سرمایه بیشتر به نسبت هزینه صرف شده است. یکی دیگر از این مزایا، نرخ کلیک بالای آن است که به دلیل ارسال پیامهای شخصیسازی شده نرخ تبدیل را نیز افزایش میدهد. همچنین ارسال ایمیل به عنوان یک بستر رایگان نشر و توزیع محتوا میتواند راهکاری برای ساختن آرشیوی از خلاصه مقالات ارزشمند شود.
با این وجود ایمیل مارکتینگ با تمام مزیتهای ارزشمندی که دارد، دارای نواقصی نیز است.
-
یک کمپین ایمیل مارکتینگ موفق باید چطور عمل کند؟
همانطور که گفته شد بازاریابی ایمیلی تنها ارسال انبوه ایمیل نیست، بلکه هدف نهایی آن کسب درآمد یا رسیدن به اهداف مشابه است. اگر به صورت اصولی و درست مسیر را پیش برویم، رسیدن به هدف موردنظر ممکن خواهد شد.
در اینجا چند مورد از نکات مهم را به صورت خلاصه بیان میکنیم که هریک در عمل نیاز به آزمون و خطا دارند.
1.مخاطبان ایمیل خود را بشناسید
مخاطب هدف خود را بشناسید و برای هرکس متناسب با نیاز و علاقه محتوای مرتبط ارسال کنید. مثلا: برای مخاطب دانشآموز اخبار بازیهای رایانهای را بفرستید، برای یک خانم خانه دار نکات خانه داری و در کل در هر موضوع، محصولات مرتبط با آن را معرفی کنید.
2.دعوت به تعامل کنید
هر پیام تبلیغاتی یا محتوای شما باید هدفی داشته باشد که این هدف می تواند خواندن مقاله در یک سایت، تماشای ویدئو و یا خرید باشد.
این دعوتها در اصطلاح Call to Action یا فراخوان عمل نامیده میشوند. نحوه دعوت مخاطب به عمل موردنظرتان از اهمیت بسیاری برخوردار است.
3.تست و بهینه سازی مداوم انجام دهید
زمانی که گزارشهایی مبنی بر نحوه بازخورد ایمیلهای ارسالی به دست آوردید، میتوان ایدهها و طرحهای مختلف را هم تست کرده و دکمههای CTA را با رنگ و متنهای گوناگون و نیز لحن صمیمی یا رسمی طراحی کنید.
همچنین تعداد ایمیل ارسالی را هم میتوان بهینهسازی کرد تا تاثیر انواع آنها ( پرمحتوا اما هفتگی یا روزانه اما محدود و خلاصه ) را بررسی نمود.
4.منظم و پیوسته باشید
اصل مهم در هر نوع بازاریابی پیوستگی است. بهترین راه برای جمعآوری لیست ایمیل، دعوت مداوم به عمل موردنظرتان است.
ارسال ایمیل را باید به صورت مکرر و منظم برای مخاطبان هدف خود انجام دهید تا در بلندمدت به نتیجه موردنظر دست یابید.
-
اسپم شدن پیامها:
با گسترش ایمیل به عنوان راهی سریع و موثر برای ارتباط مستقیم، صندوقهای ایمیل کاربران کم کم پر از پیامهای تبلیغاتی شد.
هرکس به راحتی با جمعآوری لیستی از ایمیلهای مردم هر مدل محتوایی را ارسال میکرد و قانونی هم عملا برای کنترل این اوضاع نبود. سرانجام در سال 2003 قانونی وضع شد به نام Can Spam که به ارسال کنندههای ایمیل انبوه، اجازه انجام خیلی از کارها را نمیداد و همچنین جریمههای نسبتا سنگینی را برای اسپم کنندهها تعیین کرده است.
حالا بزرگترین سرویسهای ایمیل از قبیل Gmail، AOL، Hotmail و… به کاربران این اجازه را میدهند که با زدن یک دکمه، اسپم بودن ایمیل را اعلام کنند. یا اینکه به صورت خودکار ایمیلهای ناخواسته را به پوشه اسپمها میفرستند.
در نتیجه کاربران نمیتوانند پیامهای شما را ببینند. بنابراین دقت کنید که تنها برای مشترکان و مخاطبان هدف خود ایمیل ارسال کرده تا به عنوان اسپم شناخته نشوید.
-
سخن آخر:
ایمیل مارکتینگ با تمام مزایا و معایبی که دارد همچنان از پرکاربردترین روشهای بازاریابی است. اگر اصول و تکنیکهای آن را به درستی پیادهسازی و اجرا نکنید، بدون شک کمپینهای تبلیغاتی شما با شکست مواجه خواهد شد.از اینرو توجه به نکات مهمی که در بازاریابی ایمیلی وجود دارد، باعث میشود که کمپین شما اثربخشی خوبی داشته و به اهداف موردنظرتان دست یابید.